عمومی

علت زرد شدن دندان چیست؟

علت زرد شدن دندان چیست؟

دلایل زیادی می تواند وجود داشته باشد در رابطه با زرد شدن دندان‌ها از خوردن غذاهای رنگی و نوشیدنی‌های رنگ گرفته تا جرم گرفتن و نازک شدن مینای دندان. حتی کودکان هم دچار زردی دندان می شوند. زردی دندان تأثیر زیادی در لبخند داشته و می‌تواند اعتماد به نفس افراد تأثیر داشته باشد.

زردی دندان ها و جرم گرفتگی آنها نمای بد برای لبخند زیبای انسان ایجاد می کند، در بعضی مواقع نیز، باعث ایجاد ناراحتی و از بین رفتن اعتماد به نفس افراد می شود. افراد زیادی به دلیل داشتن دندان هایی زرد، تمایلی به لبخند زدن، از خود نشان نمی دهند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با علت زرد شدن دندان هایتان آشنا کنیم.

چند دلیل اصلی زرد شدن دندان ها

1. خوردن خوراکی ها و نوشیدنی های رنگدانه دار
2. تضعیف شدن مینای دندان
3. استعمال دخانیات
4. ارتودنسی دندان
5. وارد شدن ضربه به دندان ها و دندان قروچه
6. ژنتیک
7. افزایش سن
8. نازک شدن مینای دندان
9. مصرف زیاد فلوراید

1. مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های رنگدانه دار

مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های رنگدانه دار مانند انواع سس گوجه فرنگی، انواع ادویه کاری، انواع توت ها، چای، قهوه، نوشابه های گازدار تیره رنگ و … می توانند علت زرد شدن دندان ها باشند. به دستور متخصصان دندان برای جلوگیری از زرد شدن دندان ها مصرف این خوراکی و نوشیدنی ها را به حداقل ممکن برسانید و یا اینکه پس از استفاده از آنها دهان خود را با آب شستشو دهید.

2. تضعیف شدن مینای دندان

یکی از لایه های اصلی دندان ها مینای دندان است که به رنگ سفید است و زیر آن، عاج قرار دارد که به رنگ زرد است و از استحکام بالایی برخوردار است. مینا از مواد معدنی تشکیل شده است و زمانی که این مواد از بین بروند، باعث تضعیف مینای دندان و نمایان شدن رنگ زرد لایه زیرین مینای دندان یعنی عاج دندان می شود.

3. استعمال دخانیات

علت زرد شدن دندان ها می تواند به دلیل استعمال دخانیات باشد. برای مثال نیکوتین موجود در دود سیگار در مراحل ابتدایی باعث زرد شدن دندان ها و در گذر زمان باعث تیره تر شدن رنگ دندان ها می شود.

4. ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یکی از روش های بسیار موثر برای اصلاح دندان های نامرتب و نامنظم است اما هر روش درمانی به نسبت مزایایی که دارد ممکن است معایبی نیز داشته باشد. برای مثال در هنگام استفاده از دستگاه های ارتودنسی ثابت و یا حتی متحرک ممکن است رعایت بهداشت دهان و دندان با چالش مواجه شود و این کار برای افراد سخت باشد یا آن را به درستی انجام ندهند؛ به همین دلیل برخی از افراد دچار تغییر رنگ دندان پس از ارتودنسی می شوند.

ارتودنسی دندان

5. وارد شدن ضربه به دندان ها و دندان قروچه

وارد شدن آسیب یا ضربه به دندان باعث شکسته شدن مینای دندان و تغییر رنگ دندان می شود. به عنوان مثال ممکن است در اثر ضربه زیر مینای دندان خونریزی شود و دندان به رنگ قرمز یا قهوه ای دربیاید.

دندان قروچه یا فشار دادن دندان ها به هم به صورت عمد یا ناخودآگاه گفته می شود. اصولا افرادی که مبتلا به دندان قروچه هستند به دلیل استرس، خشم یا عصبانیت شدید این کار انجام می دهند. اما چرا علت زرد شدن دندان ها می تواند دندان قروچه باشد؟ دندان قروچه به مرور باعث تحلیل رفتن مینای دندان و نمایان شدن لایه زیرین دندان یعنی عاج به رنگ زرد می شود.

6. ژنتیک

علت زرد شدن دندان ها می تواند ژنتیکی باشد. این افراد در صورت کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان بیش از سایر افراد در معرض زرد شدن دندان ها قرار دارند.

7. افزایش سن

یکی از دلایل اصلی زرد شدن دندان ها افزایش سن است. با افزایش سن مینای دندان تضعیف می شود و با بالا رفتن سن زردی دندان نمایان می شود.

8. نازک شدن مینای دندان

از دیگر دلایل زرد شدن دندان‌ها می‌توان به نازک‌تر شدن مینای دندان اشاره کرد. زمانی که مینای دندان نازک است و عاج زیرین آن نمایان می‌شود، دندان‌ها زرد به نظر می‌رسند. ماده‌ای به رنگ زرد متمایل به قهوه‌ای در داخل دندان‌های شما زیر مینای دندان است و اغلب مسئول زردی است که هنگام نگاه‌کردن در آینه مشاهده می‌کنید.

علاوه بر این مینای دندان در اثر جویدن و قرار گرفتن در معرض اسیدهای غذا و نوشیدنی از بین می‌رود و در نهایت با افزایش سن، دندان‌ها زرد می‌شوند. بیشتر دندان‌ها با نازک شدن این مینا با افزایش سن زرد می‌شوند، اما برخی از آنها وقتی با لکه‌های غذایی ماندگار مخلوط می‌شوند، سایه‌ای مایل به خاکستری به خود می‌گیرند.

9. مصرف زیاد فلوراید

در مقادیر مناسب، فلوراید یک راه عالی برای محافظت از دندان‌های شما در برابر پوسیدگی است. بااین‌حال، افرادی که در دوران کودکی سطوح بالایی از فلوراید مصرف می‌کنند ممکن است به فلوئوروزیس مبتلا شوند. وضعیتی که منجر به ایجاد لکه‌های سفید، زرد یا قهوه‌ای روی مینای دندان خواهد شد. آب فلوراید، خمیردندان فلوراید و قرص‌ها و درمان‌های فلوراید تجویز شده بزرگ‌ترین منابع فلوراید هستند.

مصرف زیاد فلوراید

10.ابتلا به بیماری های خاص

یکی از علل کمتر شایع تغییر رنگ دندان می‌تواند بیماری‌هایی باشد که مینای دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد یا درمان یک بیماری مانند شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی که برای درمان سرطان استفاده می‌شود. در این حالت تغییر رنگ بیشتر به رنگ قهوه‌ای است. علاوه بر این می‌توان برخی از بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های کبدی، بیماری سلیاک، کمبود کلسیم، اختلالات خوردن و بیماری‌های متابولیک را نیز دلیل زرد شدن دندان ها در نظر گرفت.

بهترین روش ها برای برطرف کردن زردی دندان

برای برطرف کردن و درمان زردی دندان ها روش‌های سنتی و خانگی توصیه نمی‌شود. برخی اشخاص برای درمان زردی دندان خود و سفید کردن آن، از روش ‌های خانگی مانند استفاده از زغال، جوش شیرین و غیره استفاده می‌کنند. این روش‌ها علاوه بر اینکه ممکن است باعث سایش و خرابی دندان ها شوند؛ از نظر علمی و بهداشتی ثابت نشده و استفاده از آنها توصیه نمی‌شود.

ساییده شدن دندان باعث افزایش حساسیت آن می‌شود. برای برطرف کردن زردی دندان ها و سفید کردن آنها باید از روش های علمی و معتبر کمک گرفت. موادی که برای سفید کردن به کار می روند، باید به طور حتم از داروخانه ‌ها تهیه شده و دارای مارک استاندارد بوده و مورد تایید سازمان غذا و دارو باشند. بهترین روش های برطرف کردن زردی دندان ها عبارت است…

1. مسواک زدن، خرید مسواک با کیفیت و کشیدن نخ دندان به طور صحیح و طبق روش دندانپزشکان

2. کاهش مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی که موجب زرد شدن دندان می شوند. از جمله نوشابه، چای، قهوه

3. باندینگ دندان

4. روکش کردن دندان

5. استفاده از مواد سفیدکننده دندان با تجویز دندانپزشک

6. سفید کردن دندان، و جرم گیری دندان توسط دندانپزشک

7. مصرف مواد سفیدکننده دندان با نسخه دندانپزشک

8. نوشیدن مرتب آب و گرداندن آن در دهان بعد از خوردن و آشامیدن مواد غذایی مضر برای رنگ دندان

دیدگاهتان را بنویسید