میتوان گفت که همه ما در زندگی روزمره خودمان استرس را تجربه میکنیم، بعضی اوقات استرس میتواند تاثیر مثبتی در زندگیمان را داشته باشد و ما را وادار کند که کارها و تکالیف خودمان را انجام دهیم ولی استرس مزمن میتواند بر سلامت روحی و جسمی ما تاثیر بسیار منفی بگذارد و منجر به بروز عوارض جانبی شود، یکی از اصلیترین علائمی که استرس میتواند داشته باشد بروز اختلالات پوستی در افراد است، خیلی از مردم این طرز تفکر را دارند که پوست افراد نشان دهنده وضعیت سلامتی روحی و جسمی آنها است.
در دورانی که استرس ما زیاد است پوست پژمرده و تیره به نظر میرسد و شما میتوانید آثار خستگی را بر روی آن مشاهده کنید. ولی این موضوع زمانی میتواند خیلی مضر باشد که دورههای استرس در زندگی افراد طولانی شوند و آثار آن پیری و چین و چروک بر روی پوست خواهد بود که جبران آن خیلی کار دشواری است. در ادامه این مطلب پاپیون شما را با تاثیر استرس بر پوست آشنا خواهیم کرد پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تاثیر استرس بر روی پوست
استرس میتواند منجر به بدتر شدن مشکلات پوستی شود مثلاً میتوان گفت که استرس میتواند پسوریازیس، آکنه، التهاب و قرمزی مزمن پوست را که اکثراً بر روی بینی و گونهها و پیشانی به وجود میآیند را بدتر کند.
به علاوه استرس میتواند منجر به انواعی از راشهای پوستی و همچنین کهیر و ایجاد شدن تبخالها نیز شود. کم خواب بودن و داشتن استرس بالا باعث این میشود که بدن هورمونی به نام کورتیزول ترشح کند. هورمون کورتیزول منجر به افزایش قند خون در بدن افراد میشود، و در آخر افزایش قند خون نیز در بدن منجر به افزایش وزن و به وجود آمدن مشکلات قلبی میشود.
بیماریهایی که بر اثر تداخل ذهن و پوست به وجود میآیند چه بیماریهایی هستند؟
دسته اول:
دسته اول بیماریهایی هستند که در واقع پوستی هستند و تظاهرات جلدی دارند ولی به وضعیتهای روح روانی فرد پاسخ میدهند. بیماریهای پوستی که به خاطر استرس شدیدتر میشود مانند اگزما و یا پسوریازیس، صدف لکههای قرمز برجسته پوستی همراه با پوسته ریزی های شدید مخصوصاً در آرنج و سر زانو مشخص میشود، از این گروه هستند.
استرس در ۵۰ درصد مواقع منجر به شدیدتر شدن بیماریهای پسوریازیس و اگزما، جوش صورت، طاسی سکهای، حساسیت پوستی سرشتی روزاسه، کهیر و…. همه این عارضهها با استرس داشتن شدیدتر میشوند.
دسته دوم:
داشتن بیماریهای روحی روانی که فرد را به این وادار میکند که خواسته و یا ناخواسته آسیبهایی در پوست خودش به وجود آورد، در حقیقت این دسته از افراد مشکل پوستی اولیهای ندارند. برای مثال میتوان گفت که کسانی که مرتباً عادت به خارج دادن و خراشیدن قسمتهایی از پوستشان دارند یا افرادی که به شکل عادی موها و یا موی ابرویشان را میکنند عواملی مانند اضطراب و افسردگی و یا وسواس علت به وجود آمدن این نوع آسیبها هستند.
دسته سوم:
دسته سوم بیماریهای اولیه پوست هستند که با به وجود آوردن بدشکلی و عدم تناسب در ظاهر افراد منجر به وقوع اختلالات روحی مثل کاهش اعتماد به نفس افسردگی و یا ترس از حضور داشتن در مکانهای اجتماعی در فرد میشود. برای مثال افرادی که جوشهای کیستی بزرگی دارند و یا افرادی که خالهای رنگی مادرزادی دارند، افرادی که دچار ویتیلیگو و… هستند. توجه داشته باشید که این تقسیم بندیها میتوانند به درمان بیماران کمک بسیار زیادی کنند.
معمولاً بیماران از توضیح دادن در مورد جنبههای روانشناختی بیماریشان دوری میکنند. بیماریهای پوستی معمولاً حیات را تهدید نمیکنند ولی میتوانند زندگی فرد را مختل کنند و آن را تحت تاثیر قرار دهند، بیمارانی که مبتلا به بدشکلی پوستی هستند معمولاً از اجتماع دوری میکنند.
فردی که سطح بالایی از استرس را دارد ممکن است که به چه بیماریهای پوستی مبتلا شود؟
جوش صورت:
یکی از تاثیراتی که استرس میتواند بر روی پوست بگذارد شروع شدن و یا شدت یافتن جوشهای صورت است.
اگزما:
همچنین ممکن است که حساسیتهای پوستی که با به وجود آمدن لکههای قرمز، خارش و یا خشکی در سطح پوست مشخص میشود.
پسوریازیس یا بیماری صدف
این عارضه با به وجود آوردن نواحی قرمز صورتی و همچنین برجسته با پوستههای خیلی ضخیم و خشک و سفید رنگ بر روی سطح پوست ظاهر میشود. در کل آرنج، پوست سر و زانوها را درگیر میکند و خارش مکرر و همچنین ضربههای موضعی منجر به بدتر شدن آن میشود.
روزاسه:
این عارضه یک ضایعه پوستی است که میتواند زنان و مردان میانسال را به خودش درگیر کند و با به وجود آوردن قرمزی و برافروختگی بر روی سطح گونهها و همچنین پیشانی مشخص خواهد شد. بعضی اوقات در زمینه این قرمزی دانههای شبیه به جوش به وجود میآیند. یکی از دلایل اصلی شروع شدن و شدید شدن آن استرس است.
تاول:
استرس ممکن است که باعث به وجود آوردن خارش بر روی سطح پوست و همچنین اصطکاک مکرر پوست برای برطرف شدن خارش مواد تاول زخم شود.
تبخال :
این عارضه هرچند که یک بیماری ویروسی است ولی میتواند با استرس شدت یابد به خاطر اینکه استرس منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن میشود به خاطر همین افزایش حساسیت به بیماریهای ویروسی مانند تبخال، سرماخوردگی و آنفولانزا بیشتر میشود.
چروک:
استرس داشتن منجر به تشدید شدن فرایند پیری پوست میشود و در نتیجه چین و چروک روی پوست به وجود میآید.
راهکارهایی برای کنترل استرس
حالا که تصویر استرس را بر روی پوست برای شما ذکر کردیم سعی میکنیم با راهکارهایی برای کنترل استرس آشنا شویم.
زیاد درگیر کار نشوید
ما میتوانیم استرسهای جسمی را به گونهای توصیف کنیم که فرد از نظر روحی و روانی هیچ مشکلی ندارد ولی مشغلههای کاری که دارد به صورتی است که نظم و انضباط مناسب و خاصی در زندگیش نیست، جوری که اگر زندگی آن فرد را مرور کنیم خواهیم دید که فعالیتهای روزانه او توأم با دویدن و به علاوه فعالیت های فیزیکی زیاد است. و امکان دارد که فرد به خاطر داشتن مشغلههای زیاد کاری نهار نخورد و یا ممکن است که این وعده غذایی را در ساعت مناسب خودش نخورد و یا دیرتر بخورد که این بینظمی گرچه منجر به مشکلات روحی روانی نمیشود ولی منجر به استرس جسمی میشود که این نوع استرس نیز باعث میشود مشکلات پوستی به وجود آیند.
مراقب رژیمهای غذایی بیپایه و اساس باشید
دومین استرسی که میتوانیم به آن اشاره کنیم استرسی است که برای گرفتن رژیمهای غذایی به وجود میآید. رژیمهای غذایی آگاهانه هستند و با اراده خود شخص انجام میشوند ولی دقت کنید که اگر آن رژیم غذایی درست نباشد و پزشک آن را تجویز نکرده باشد امکان دارد که منجر به کمبودهایی در بدن افراد شود. برای مثال تصور کنید که افراد یک خانواده در حال خوردن غذا هستند ولی آن فرد چون رژیم غذایی دارد نمیتواند یک نوع غذا را بخورد، این رژیم غذاییها میتوانند یک نوع استرس جسمی را به فرد انتقال دهند که ممکن است منجر به تشدید و یا همچنین شروع شدن بعضی از بیماریهای پوستی مثلاً جوش آکنه و یا اگزما شود.